23 czerwca 2013

04. Czekolada!

Hej!
Kto nie kocha czekolady? Nie wiem, ale my z pewnością ją ubóstwiamy :) Uwielbiamy zajadać się wszelkimi smakołykami, ale ciasto czekoladowe jest naszym ulubionym :) Dzisiaj damy Wam przepis na najlepszego murzynka jakiego można samemu zrobić i zjeść.

Potrzebujemy:

  • margaryna (np. Palma, Kasia)
  • pół szklanki mleka (ew.wody)
  • około 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao (decomorreno)
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić w garnku, następnie dolać mleko, cukier i kakao. Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, nie mogą być grudki. Odlać pół szklanki na polewę gotowego ciasta. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Ubić białka i wymieszać (łyżką) delikatnie z masą. Do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm wylać ciasto. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez ok. 55 min (maksymalnie 70). Żeby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe można wbić wykałaczkę, jeśli będzie sucha, można wyjąć murzynka. Polać polewą czekoladową. Zajadać się :)

Tak wyszło nasze ciasto ^^ 
Po pół godziny nie został ani jeden kawałek :)
Zapraszamy do obserwowania i komentowania naszego bloga :)
Karo&Olcia


7 komentarzy:

  1. wow this one Looks so tasty, defiently have to try it <3

    Verkaufe ein blau/grün/Türkises Sommerkleidchen,
    bestickt mit hübschen silbrig glänzenden Pailetten.
    Wunderschönen Saum.

    Habe das Kleid nur 1 Mal getragen und es am Saum umgenäht.

    TAUSCHE NICHT!

    OdpowiedzUsuń
  2. już czuje te dodatkowe 5 cm w biodrach haha ! :D
    obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za przepis zrobię sobie na sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam wszystko co ma czekoladę :)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taaak! Zrobiłam dziś :)
    Zapraszamy http://amicoeterno.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Macie mnie! :D Zaraz pędzę do sklepu po składniki i robię to cudo! A wy skradłyście moje serducho, śledzę was, podziwiam i z niecierpliwością czekam na kolejne smakołyki lub porcję DIY :D

    OdpowiedzUsuń