07 czerwca 2015

Smakołyk na lato!

Banany, śmietana z czekoladą i czekoladowy biszkopt to jedno z najlepszych połączeń jakie można zjeść. Tzw. kopiec kreta podbił serca wielu osobom i nie ma co się dziwić, bo jest naprawdę smaczny. Ale nie trzeba kupować pudełek z gotowcami, można go w prosty sposób wykonać samemu :)
Ciasto robi się około 30 minut, ale pomiędzy niektórymi etapami należy czekać, a po zrobieniu na minimum 2 godziny wstawić do lodówki. Więc radzę robić ciasto dzień przed zjedzeniem :)

Wszystkie składniki, które będziecie potrzebować na KOPIEC KRETA:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • ok. 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 ml-600 ml śmietany 30% (najlepiej dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Trochę wiórków czekoladowych lub połowa startej czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • Cytryna
  • 3-4 banany
  • Woda
Wykonanie:
  1. Włączyć piekarnik i nagrzać go do temperatury 180 
  2. Masło włożyć do rondla i rozpuścić
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier waniliowy i cukier przesiać przez sitko i wsypać do miski, następnie dodać do tego roztopione masło i jogurt lub maślanke.
  4. Mieszać wszystkie składniki łyżką, tak by była to jednolita masa bez grudek.
  5. Ciasto wlać do tortownicy nasmarowanej masłem i piec około 40 minut
  6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, należy nożem rozdzielić ciasto i wyjąć na talerz.
  7. Czekać do umiarkowanego wystygnięcia
  8. Wydrążyć ciasto równomiernie, zostawiając 1 cm od brzegu
  9. Okruchy ciasta, po wydrążeniu należy rozdrobnić równomierne i zostawić na talerzu
  10. Nasączyć ciasto (4 łyżki wody, 1 łyżka soku z cytryny) 
  11. Żelatynę z 4 łyżkami wrzątku wymieszać.
  12. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Pod koniec dodając rozrobioną żelatynę.
  13. Do ubitej śmietany wsypać wiórki czekoladowe i wymieszać łyżką
  14. Obrać banany i przekroić wzdłuż i na mniejsze kawałeczki. Ułożyć je na spodzie czekoladowego ciasta.
  15. Przykryć banany śmietaną i łyżką uformować kopułę. 
  16. Pokryć okruchami ciasta śmietanową kopułę
  17. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny
  18. Cieszyć się i zajadać :)))
Mamy nadzieję, że spróbujecie tego przepisu i będziecie równe zadowolone co my :) Nie jest to trudne ciasto, każdy sobie z nim poradzi :) 

Komentujcie, zadawajcie pytania i obserwujcie :)))

Karo&Olcia




1 komentarz: